Ještě nemáte pojištění odpovědnosti? Připadá Vám to jako zbytečnost? Myslíte si, že je to jen pro řidiče z povolání?

23.1.2018

Přinášíme Vám dva skutečné případy, které se staly, a které se můžou stát komukoliv…

Aktuálně je lyžařská sezóna v plném proudu a jak jistě všichni víme, lyže nejsou šachy a jedná se o rizikový sport. I přesto, že jsem ohleduplný lyžař, může se stát, že způsobíme úraz jinému lyžaři. Může po nás poškozený lyžař něco požadovat? Odpověď zní: může a není toho málo: bolestné, náhradu za ztížení společenského uplatnění, náhradu ztráty na výdělku, náhradu výdajů za advokáta. Opotili jste se? Nedivíme se. V jednom skutečném případě, se částka vyšplhala téměř na 500 000,- (bolestné, ušlý zisk, náklady za advokáta, náklady na vypracování posudku soudním znalcem, …) A to se jednalo o srážku 2 lidí, tzn. poškozený byl jeden. Na sjezdovce jich však může být klidně více na jednou.

Hrajete raději šachy, ale máte domácího mazlíčka?  Česká republika je považována za "pejskařskou" velmoc, dle odhadů v ČR chováme 2,5 mil. psů. Při velikosti naší republiky a počtu obyvatel je do dost velké číslo. Teď si představte, že Vám Váš domácí mazlíček uteče a způsobí pád motorkáře. Kdo zodpovídá za psa? Majitel, tedy vy! Kdo to zaplatí? Majitel, tedy Vy! V zmíněném případě se částka škody vyšplhala na 203887,- (škoda na motorce 44400,-; bolestné 52000,-; ztráta na výdělku 8887,-; náhrada nákladů vynaložených zdravotní pojišťovnou na léčbu poškozeného 99000,-). Naštěstí byl majitel psa pojištěn a pojišťovna vyplatila odškodné.
Dva zmíněné příklady byly skutečné, nicméně byly to případy, kdy se skoro nic nestalo – beze změny pracovního zařazení, bez dlouhodobé léčby, bez trvalých následků.
Jak vysoká by byla částka, kdyby na motorce seděli 2? Jak vysoká by byla částka, kdyby poškozený zemřel….?
Dle nového občanského zákoníku není stanoven strop, tzn. soud může přiřknout poškozenému i několikamilionové odškodné. V případě smrti pak odškodnění pro všechny pozůstalé.

Může Vás zachránit pojistka odpovědnosti z běžného občanského života?
Ano může. Může, pokud ji máte, a pokud máte dostatečně vysoké limity. Pokud potřebujete pomoci s revizí svých pojistných smluv, kontaktujte nás, napište nám zprávu, email, zavolejte.